Vánočka ze šlehačky

22.03.2019

1 balíček vanilkový cukr, 100 g máslo, 20 g droždí, 60 g cukr, 2 ks vejce, 250 ml smetana ke šlehání, 2 špetky sůl, 1 ks bílek, 500 g hladká mouka. Kvásek si připravíme z vlažné smetany, lžíce cukru a droždí. Rozinky namočíme do rumu. Do prosáté mouky přidáme zbytek cukru, namočené rozinky, vanilkový cukr, povolené máslo, sůl, 2 celá vejce, bílek, připravený kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Pokud potřebujeme, přidáme ještě trochu mouky, nebo naopak smetany. Vláčné těsto necháme kynout asi hodinu, těsto se musí zdvojnásobit.Těsto rozdělíme na 5 kousků a z každého kousku vytvoříme delší válečky .Vánočku upleteme a potřeme žloutkem promíchaným s mlékem. Přendáme ji na vymazaný plech a necháme ještě 20 minut kynout. Vánočku pečeme prvních 20 minut při 170 st. , poté teplotu snížíme a dopékáme dozlatova. Když vánočka rychle ztmavne, přikryjeme alobalem. Jemnou vánočku se šlehačkou servírujeme na sváteční stůl a vychutnáváme s šálkem kávy nebo čaje. 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky