Vaječný koňak vařený
1 kondenzované slazené mléko, 250 ml smetany ke šlehání 33%, 250 ml mléka, 4 žloutky, 1/2 vanilkového lusku (můžeme nahradit vanilkovým cukrem), 2 lžíce cukru krupice, 300 ml tuzemského rumu.V hrnci vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Poté přidáme mléko, smetanu, kondenzované mléko a vyškrábnutý obsah vanilkového lusku. Směs za stálého šlehání metličkou pomalu přivedeme k varu, díky čemuž směs začne houstnou - hustota bude jako řidší puding (po vychladnutí ještě zhoustne). Hrnec odstavíme a necháme vychladnout. Po vychladnutí vmícháme tuzemský rum a nalijeme likér do připravené litrové láhve, nebo dvou menších. Vaječný likér skladujeme v lednici, nebo na chladném místě. Recept od Vendy.