Hvězdný glog

23.01.2019

3 dcl kvalitní vodky, 2 cm strouhaného zázvoru, 3 ks skořice, hřebíček dle chuti, alespoň 7 ks, ½ lžičky drceného badyánu, 1 l suchého červeného vína (lze smíchat růžové a červené víno), 180-200 g krupicového cukru, ½ šálku mandlí, oloupaných a nasekaných, ½ šálku sušených brusinek nebo hrozinek, 1-2 malá červená jablíčka,vykrajovátko ve tvaru hvězdy. Vodku nalijte do sklenice s víčkem a přidejte nastrouhaný zázvor (pokud ho nemáte rádi, vynechejte ho), skořici, hřebíčky a mletý badyán. Sklenici zavíčkujte a nechte ji stát v pokojové teplotě do druhého dne. Asi po 20 hodinách tekutinu přelijte přes sítko do nerezového hrnce, přidejte červené víno, cukr a dobře ho rozpusťte. Přidejte mandle, brusinky i plátky jablíček a přiveďte tekutinu k varu. Ohřívejte pomalu, aby se cukr dokonale rozpustil a chutě se propojily. Míchejte opatrně, aby se jablíčka nerozlámala. Jakmile glög vzkypí, servírujte ho do sklenic. Jablíčkové hvězdičky vytvořím tak, že si nejprve jablko nakrájím na plátky silné asi 2-3 mm a pak jádřinec vyříznu vykrajovátkem. Ale i tyto hvězdičky nechám plavat v nápoji. Aby jejich povrch tolik nezhnědl, než se vše připraví, dáme si do mističky trochu citronové šťávy a plátky jablek v ní vykoupu.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky